Bu Blogda Ara

23 Şubat 2009 Pazartesi

Mantarlı Tavuk Doldurması


Malzemeler :

* 2 tavuk budu
* 1 soğan
* 1 kase mantar
* 1 kırmız biber
* 3 diş sarımsak

Sosu için:

* 2 domates
* 1 turam fesleğen
* sarımsak
* zeytinyağı
* tuz ,karabiber

Garnitürü için:

* 1 patlıcan
* 2 kabak
* tuz,karabiber

Hazırlanışı :

Soğanı yemeklik doğrayarak sıvıyağda sotelenmeye alın. Üzerine ince kıyılmış mantarları da ekleyerek sotelemeye devam edin. Daha sonra biberleri de incecik doğrayarak ekleyin. Tuzunu ve baharatını ayarlayarak pişmeye bırakın.

Diğer tarafta sosunu hazırlayın. Bunun için tavaya sıvıyağı alın. Üzerine rendelenmiş domates ve sarımsağı ekleyin. Sos kaynamaya başlayınca ince doğranmış fesleğeni de ekleyerek pişmeye bırakın.

İç harç pişince kemiğinden sıyrılmış tavuk budunun üzerine harcı yayın ve sarın. İğne iplikle dikin. Üzerine sıvıyağ sürerek 190 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Tavuk pişerken garnitürü için patlıcan ve kabağı buharda pişirerek ya da haşlayarak hazırlayın. Tavuk pişince servis tabağına alın. Yanında garnitürü ve sosu ile servis yapın.

Patlıcanlı Kıymalı Bolu Gözlemesi


Malzemeler :

* 3 su b.un
* 1 tatlı k.kuru maya
* 1 tatlı k.tuz
* su

İç harcı için:

* 3 közlenmiş patlıcan
* 2 diş sarımsak
* 100 gr.kıyma
* 1 soğan
* 1 çorba k.salça
* tuz,karabiber
* 1 kase yoğurt
* 1 çorba k.tereyağı
* 1 çay k.toz kırmızı biber

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına un, maya ve tuzu alın. Alabildiği kadar su ile hamuru yoğurun. Hamur hazır olunca dinlenmeye bırakın.

İç harcı için közlenmiş patlıcanları incecik doğrayın. Üzerine rendelenmiş soğan, salça ve kıyma ekleyerek karıştırın. İç harç hazır olunca dinlendirilen hamuru bezelere ayırın. Her bir bezeyi olabildiğince ince açın. Hamurun yarısına iç harçtan sürerek hamuru kapatın. Bütün hamur için işlemi uygulayın. Gözlemeleri sacda ya da tavada pişirin. Piştikten sonra sıcak

Çıtır ekmekli Avokadolu Dipsos


Malzemeler :

* 2 su b.un
* 1 tatlı k. kuru maya
* 1 tatlı k.kuru fesleğen
* 1 tatlı k.kekik
* 1 tatlı k.nane
* 1 çay k.tuz
* 3 çorba k.zeytinyağı
* aldığı kadar ılık su

Dipsos için:

* 3 avakado
* yarım limon
* 1 tutam dereotu
* 1 tutam maydanoz
* 2 adet taze soğan
* 2 çorba k.yoğurt
* tuz, karabiber
* pulbiber

Hazırlanışı :

2 su b.un,1 tatlı kuru maya,1 tatlı k.kuru fesleğen, 1 tatlı k.kekik, 1 tatlı k.nane, 1 çay k.tuz ve 3 çorba k. zeytinyağını bir kaba alın. Alabildiği kadar su ile hamuru yoğurun. Daha sonra hamuru iki parçaya ayırıp uzun ince bir rulo haline getirin. Yağlanmış tepsiye alarak üzerine yumurta sarısı ve sıvıyağ sürün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.

Dip sos için ise; avokadoları doğrayıcıdan geçirin. Üzerine yoğurt ve limon suyunu da ekleyerek biraz daha püre yapın. İçine taze soğanı ve dere otunu ince doğrayarak ilave edin. Baharatlarını da ekleyerek karıştırın.

Dip sos ve çıtır ekmekler hazır olunca sosu servis tabağına alın. Ekmekleri dilimleyerek üzerinde servis yapın.

16 Şubat 2009 Pazartesi

Yufkalı Talaş Böreği


Malzemeler :

* 3 yufka

Sosu için:

* 100 gr. margarin
* 1 çay b. su

İç harcı için:

* 250 gr. kavurma
* 2 soğan
* 1 su b. bezelye
* 1 tutam maydanoz
* tuz, karabiber
* sıvıyağ

Üzeri için:

* Yumurta sarısı
* çörek otu
* susam

Hazırlanışı :

Talaş böreğnin iç harı için 2 adet soğanı piyaz şeklinde kesin.Tavya sıvıyağı alın.Üzerine soğanları ve 250 gr.kavurmayı ilave edin ve kavurun.Daha sonra üç harcı üzerine bezelye ve ince kesilmiş olan maydanozu ilave edin.Sosu için tavaya 100 gr.margarin ilave edin.Üzerine 1 çay bardağı su ilave edip sosu elde edin.

1.yufkayı zemine sern.Üzerine sosu ilave edin.Daha sonra yufkayı karşılıkı kapatın.Tekrar sosu dökün.Tekrar karşılıklı yufkayı kapatın.Tekrar üzerine sosu sürün.Diğer yufkalarıda aynı şeklide hazırlayın.Daha sonra yufkayı 4 kesin.Kesilen yufkaların içine kavurmalı iç harçtan paylaştırın.Daha sora yufkalrı karşılıklı kapatın e ters çevirip fırın tepsisine dizin.Talaş böreğinin üzerine yumurta sarısı sürün.Üzerine çörek otu ve susam serpin.Önceden ısıtılmış olan 180 dereclik fırında pişirin.

15 Şubat 2009 Pazar

Avokado Salatası


Malzemeler :

* 3 avokado
* 3 yeşil soğan
* 1 kase karışık yeşillik
* 1 kase kırmızı turp
* 1 kase çeri domates
* 2 haşlanmış yumurta
* 1 tutam dere otu
* zeytinyağı


Hazırlanışı :

Önceden 2 adet yumurtayı haşlayın.Avakadoların kabuklarını soyun.Servis tabağına karışık yeşilikleri alın.üzerine turp,yeşil soğan,çeri domates,1 tutam dereotunu ilave edin.

Haşlanmış yumurtaları küçük olarak kesin.Salatanın üzerine yumurtaları ilave edin.Avakadoları küp olarak kesin ve salatanın üzerine ilave edin.

14 Şubat 2009 Cumartesi

Satır Kıymalı Ev Pidesi


Malzemeler:

5 su b. un
yarım p. yaşmaya
1 tatlı k.tuz
alabildiği kadar ılık su

İç harcı için:

400 gr. satır kıyması
100 gr. kuyruk yağı
1 soğan
2 domates
2 biber
1 çorba k. biber salçası
tuz, karabiber
kekik
maydanoz
taze sarımsak

Üzeri için:

* Tereyağı


Hazırlanışı:

Pidesi için karıştırma kabına 5 su bardağı unu alın.Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.Unun ortasını havuz açın ve içine yarım paket yaşmaya ilave edin.Mayanın üzerine ılık su ilave edin ve ilk önce mayayı eritin.Pide hamrunu yoğurun.Daha sonra hamuru bezelere ayırın.Her bezeyi merdane ile açın.Pidenin iç harcı için 1 adet soğanı yemeklik kesin.2 adet domartesi,2 adet biberi kesin.Parçalayıcıya soğanı,domatesi,biberi ilave edin.Üzerine 1 çorba kaşığı biber salçası ilave edin.Üzerine taze kekik,tuz,karabiber ve ince kesilmiş maydanozu ilave edin.İ

ç harcı parçalayıcıdan geçirin.Karıştırma kabına 100 gr.kuyruk yağını ve 400 gr.satır kıymasını ilave edin.Üzerine parçalayıcıdan geçen malzemeleri ilave edin ve karıştırın.Hamurların üzerine kıymalı iç harçtan paylaştırın.Kenarlarını kapatın ve pide şeklini verin.Fırın tepsisine pideleri dizin.Önceden ısıtılmış olan 200 derecelik fırında pişirin.Pideler fırından çıktıktan sonra servis tabağına alın ve tereyağı sürüp servis edin.

11 Şubat 2009 Çarşamba

Minik Pastane Pizzası


Malzemeler :

Hamuru için:

* 4 su b. un
* 30 gr. yaş maya
* 1 tatlı k. tuz
* 1 çorba k. tereyağı
* alabildiği kadar ılık su

İç harcı için:

* Beyaz peynir
* domates
* biber
* kaşar peyniri
* sucuk
* zeytin

Üzeri için:

* 1 yumurta

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 4 su bardağı unu alın.Üzerine 1 tatlı kaşığ tuz ilave edin.Unun ortasına 30 gr.yaşmaya ilave edin. Mayanın üzerine ılıkm su ilave edin ve mayayı eritin.Hamura 1 çorba kaşığı tereyağı ilave edin.Hamuru yoğurun. Hamurun mayalanması için biraz bekletin.Daha sonra ceviz parçası büyüklüğünde kopartıp elinizle yuvarlak olarak açın.
Elinizi yumurta sarısna batırın ve elinizle hamurn içini havuz açın.

Hamurun içine havuzun içine beyaz peynir,biber,scuk ,kaşar peyniri,zeytin ilave edin. İç harcı için kaşar peyniri küp olarak kesin.Sucuğu küp olarak kesin. Fırın tepsisine minik pizzaları ilave edin. Öncden ısıılmış olan 220 derecelik fırında pişirin.

10 Şubat 2009 Salı

Balkabaklı Pırasalı Börek


Malzemeler:

4 yufka
2 pırasa
1 kg.balkabağı
sıvıyağ
tuz,karabiber
kırmızı biber

Üzeri için:

1 yumurta

Hazırlanışı:

Pırasaları ince doğrayarak sıvıyağda sotelemeye alın. Diğer tarafta kabakları rendeleyin. Kabaklar rendelenince pırasaların üzerine ekleyin. Üzerine tuz, karabiber ve pulbiber ekleyerek pişene kadar kavurun.

Yufkayı tezgaha yayın. Bir tarafını katlayın. Üzerine iç harcın dörtte birini yayın. Daha sonra kenarlarını üzerine katlayarak kare şeklini verin. Yağlanmış tavada iki taraflı pişirin. Bütün yufkalar için aynı işlemi uygulayın.

Kaymaklı Yemişli Elma Tatlısı


Malzemeler:

5 elma
5 çorba k.toz şeker
1 kase kuru üzüm
1 kase kayısı
1 kase incir
1 kase file badem
kaymak
su

Hazırlanışı:

Kuru kayısıları küp doğrayarak fırın kabının altına yayın. İncirleri de doğrayarak ekleyin. Elmaları soyun. İkiye bölüp ters olacak şekilde kuru yemişlerin üzerine koyun.Biraz su vererek alüminyum folyo ve yağlı kağıtla kapatarak fırına verin. Piştikten sonra sıcaklığı çıkınca kaymak, yeşil fıstık ve bol file fındık ile servis yapın.

9 Şubat 2009 Pazartesi

Keşli Cevizli Kaşık Sapı


Malzemeler:

1 kase kaşık sapı
1 kase yoğurt
2 çorba k.tereyağı
1 çay b.ceviz
keş
su
tuz

Hazırlanışı:

Kaşık sapı hamurlarını suya biraz yağ ekleyerek haşlamaya alın. Diğer tarafta keşi rendeleyin. Keşi ve tereyağını tavaya alarak kavurun. Hamurlar kavrulunca haşladıktan sonra servis tabağına alın. Kavrulan keşi üstüne dökerek yanında yoğurt ile servis yapın.

8 Şubat 2009 Pazar

Karnabahar Salatası


Malzemeler :

* 1 haşlanmış karnıbahar
* 1 patates
* 4 salatalık turşusu
* 2 közlenmiş biber
* 1 çay b.mısır
* 1 tutam maydanoz
* 1 tutam dereotu
* zeytinyağı
* limon suyu
* tuz

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına haşlanmış ve doğranmış karnıbahar ve patatesleri alın.Üzerine doğranmış salatalık turşusu
ve közlenmiş biberleri ekleyin. Mısırları ve yine doğranmış maydanoz,dereotunu da ekledikten sonra limon suyu,
zeytinyağı ve tuzunu ekleyip karıştırın.

Servis tabağına alıp taze otlarla veya haşlanmış yumurta dilimleri ile süsleyin.

Havuçlu Cevizli Baton Pasta


Malzemeler :

* 1 kg.havuç
* 1 su b.toz şeker
* 1 p.petibör bisküvi
* 1 tatlı k.tarçın
* 1 su b.ceviz
* Hindistan cevizi

Hazirlanisi :

Havuçları rendenin ince yerinden rendeleyin, Üzerine 1 su b. toz şekeri ekleyerek kısık ateşte arada bir karıştırarak soteleyin. suyunu çekene kadar pişirin.

Diğer tarafta bisküvileri ve cevizleri karıştırma kabında kırın. Bu karışımı sotelenen havuca ekleyin. Biraz tarçın ekledikten sonra tekrar karıştırın.

Harcı Hindistan cevizi içerisinde rulo yapın. Streç film ile sarın. Buzdolabında bir süre beklettikten sonra dilimleyerek servis yapın.

Yumurtalı Pırasa Kavurması


Malzemeler:

1 kg.pırasa
yeşil soğan ve taze sarımsak yaprakları
1 çorba k.tereyağı
1 çorba k.salça
3 yumurta
1 kase yoğurt
tuz,karabiber


Hazırlanışı:

Pırasaları incecik doğrayın. Sıvıyağ ve tereyağında kavurun. Rengi dönünce üzerine doğranmış salça, taze soğan ve sarımsağı doğayarak ekleyin. Tuzunu ve karabiberini de ekleyin. Pişince üzerine yumurtaları kırın. Yumurtalar pişince servis tabağına çıkarın. Ortasını açarak yoğurt ile servis yapın.

3 Şubat 2009 Salı

Yoğurt Soslu Mücver


Herşeyin yavaş yavaş yoluna girmeye başladığı bugünlerde keyfim de yerine gelmeye başlıyor. Küçük evimi sevmeye ve ısınmaya başlıyorum, en önemlisi de bu! Ama buna sebep olan kişi yine ve yine sevgili annem.. tıpkı hayatımdaki pekçok iyi şeyin sebebi olduğu gibi!

Annemin her şeye yetişme telaşında ne yapacağını şaşırmış durumdaki kızını toparlama amaçlı kısacık ziyareti çabucak bitti, az önce onu yağmurlu bir İstanbul sabahından yolcu ettim. Savoy'da yaptığım erken kahvaltı hüznümü çabucak dağıttı neyse ki... Hem inşallah birkaç gün sonra -kısa da olsa- ben onları ziyaret etmek için yola çıkacağım!

Mücvere gelelim...
Annem çok sever. Benimse yemezsem özlediğim yiyecekler arasında değildi.. Ancak aromatik otlar eklenmiş bir versiyonunu, yanında yoğurt sosuyla birlikte denediğim zaman fikrim değişti. Doğrusu mercanköşkün ve fesleğenin mücveri bu kadar güzelleştirebileceğini hiç tahmin etmemiştim. Ben otların organik kurusunu kullandım ama siz tazesini bulabiliyorsanız tazesiyle deneyin derim. Yoğurt sosu ise mücvere cidden çok yakışıyor!
(tarifi Pratik Mutfak Rehberi'nden uyarladım)

Malzemeler:

- 5 adet kabak
- 1 adet kuru soğan
- 3 adet köy yumurtası
- 3 Türk kahvesi fincanı tam buğday unu
- 1 tatlı kaşığı organik kuru mercanköşk
- 1 tatlı kaşığı organik kuru fesleğen
- Karabiber, deniz tuzu

Sosu için:
- 2 su bardağı süzme yoğurt
- 1 adet salatalık
- 1 diş sarımsak
- Birkaç dal maydonoz
- Birkaç dal nane (veya 1 tatlı kaşığı kuru nane)
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- Deniz tuzu

Yapılışı:

1. Kabakları ve soğanı temizleyip rendeleyin. Kabakları rendeledikten sonra suyunu sıkmayı unutmayın. Yumurtaları da hafifçe çırpın.

2. Derin bir kabın içerisinde rendelenmiş soğan ve kabaklarla birlikte yumurtaları, un, tuz ve diğer baharatları da ekleyerek karıştırın (unu, koyuca bir kıvam elde edinceye kadar yavaş yavaş eklemenizi öneririm, annem de mücvere daima aldığı kadar un koyar).

3. Hazırladığınız karışımdan kaşıkla alarak -daha sağlıklı olması için- bolca zeytinyağında arkalı önlü kızartın. Kızarttığınız mücverleri kağıt havlu üzerine alın.

4. Sosu için salatalığı kabuğuyla rendeleyin, sarımsağı ezin, nane ve maydonozları incecik kıyın. Limon suyu ve tuz ekleyerek tümünü yoğurtla karıştırın.

5. Sosu tek kişilik kaselere alarak mücveri soğutmadan servis yapın.

Üç renkli patates salatası

TARİFİN RESMİ VE YEŞİL ELMA BÖLÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ
MERHABA DOSTLAR TARİF TAMAMEN ALINTIDIR OKTAY USTAYA AİT DEĞİLDİR TARİFİ YAPAN ARKADAŞA TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Malzemeler:
- 10-12 adet mandalinadan biraz büyük patates
- 1 silme çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 3 adet orta boy havuç
- 1 adet kırmızı lahana
- Tuz, karabiber
- 1 adet limon
- Dilediğiniz kadar mısır
TARİFİN RESMİ VE YEŞİL ELMA BÖLÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ
Yapılışı:
1. Patatesleri soyup küp küp doğrayın ve içine tuz attığınız suda haşlayın.
2. Patatesler haşlandıktan sonra süzün, içine tereyağ ekleyip püre haline getirin. Özlem en iyisinin blender olduğunu ama kendisinin ısrarla patates ezicisi kullandığını söyledi bu işlem için:)
3. Patates püresinin 2/3 sini alıp altına streç film serdiğiniz borcama koyun, üzerinden bastırıp düzleştirin. Biz telaşla unuttuk bu aşamayı, o yüzden de borcamdan servis ettik. Bence böyle de çok güzeldi görüntüsü.. Ama streç film sererseniz ters çevirip dilimleme şansınız olur serviste.
4. Havuçları soyup rendeleyin ve 1 kaşık zeytinyağında rengi soluncaya kadar kavurun. İçine tuz, çok çok az karabiber, 1/2 limon suyu ve kalan patatesin yarısını ekleyip iyice karıştırın. Borcamdaki patatesin üzerine koyup bastırın.
5. Kırmızı lahananın yarısından biraz fazlasını (küçükse tamamını) birkaç parçaya bölüp robota atın, içine 1/2 limon, tuz, 1 kaşık zeytinyağı ve az karabiber ekleyip incecik kıydırın.
6. Kırmızı lahanayı kalan patetes ile karıştırıp en üste koyun, üzerini düzleştirip mısır serpiştirin. Eğer ters çevirecekseniz mısırı ters çevirdikten sonra serpebilirsiniz.
Bunlar da Özlem'in nefis peynirli börekleri... Buzlukta hazırdı, hemen tepsiye alıp üstlerine yumurta sarısı sürdü, susam serpti ve fırına attı. Çıtır çıtır oldular..
kaynak http://www.nefisyemektarifleri.com

2 Şubat 2009 Pazartesi

Çikolata Soslu Muzlu Pasta

TARİFİN RESMİ VE YEŞİL ELMA BÖLÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ
Malzemeler:
Keki için;
- 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çorba kaşığı yoğurt
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
Ara kreması için;
- 2 su bardağı süt
- 3 çorba kaşığı un (tepeleme)
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 1 çorba kaşığı tereyağı (tepeleme)
- 1,5 çay bardağı pudra şekeri
- 1 çay kaşığı vanilya aroması
Üstü için;
- 3 adet muz
- 1 paket Dr.Oetker çikolata sosu
- 1 poşet krem şanti ya da 1 ufak paket (200 ml) çiğ krema
- Sosların gerektirdiği miktarda süt
- Dilediğiniz pasta süsleri
TARİFİN RESMİ VE YEŞİL ELMA BÖLÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ
Yapılışı:
1. Yumurtalarla şekeri mikserin önce düşük sonra yüksek devrinde yaklaşık 10 dk çırpın. Yoğurdu ekleyip kısa bir süre daha çırpın.
2. Unu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin, hafifçe, sadece un hamurda kaybolana kadar karıştırın.
3. Yağlı kağıtla kaplanmış 26 cm.lik kelepçeli kalıba hamuru dökün. Çok ince bir tabaka oluyor ama merak etmeyin güzel kabarıyor. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında yaklaşık 25 dk pişirin. Kekin üzeri güzel kızardıysa kürdan testini yapıp fırından alabilirsiniz. 10 dk bekledikten sonra kalıptan çıkartın, soğumaya bırakın.
4. Bu arada kremayı hazırlayın. Süt, un ve yumurta sarısını çırparak pişirin. Kaynadıktan 2-3 dk sonra altını kapatın, hemen tereyağı, pudra şekeri ve vanilyanızı ekleyin. Mikserle 10 dk kadar yüksek devirde çırpın. Soğumaya bırakın.
5. Çikolata sosunu ve krem şantiyi üzerlerindeki tarife göre hazırlayın, sosu oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Şantiyi buzdolabına kaldırın. Şanti olarak çiğ krema tercih ederseniz (ki ben bundan sonra onu tercih edeceğim) kremaya damak tadınız kadar pudra şeker ekleyip mikserin yüksek devrinde çırpın. Beklemeden hemen kullanabileceğiniz için bu işlemi en son yapabilirsiniz.
6. Tüm malzemeleriniz soğuduktan sonra pastayı oluşturmaya geçebilirsiniz. Keki ip yardımıyla ortadan ikiye bölün. Arasına kremayı sürün, diğer katı kapatın. Üstünü ve kenarlarını krem şanti ile kaplayın.
7. Yuvarlak dilimlediğiniz muzları pastanın üstüne sıralayın. En son çikolata sosunu pastanın ortasından başlayıp kenarlarından akıtarak dökün. Düzgün yayılmazsa kaşıktan yardım alabilirsiniz. Dilediğiniz gibi süsledikten sonra pastanızı servise kadar dinlenmesi için buzdolabına kaldırın.

kereviz yemeği

TARİFİN YEŞİL ELMA BÖLÜMÜNÜ VE RESMİN GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
TARİFİN YEŞİL ELMA BÖLÜMÜNÜ VE RESMİN GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
TARİFİN YEŞİL ELMA BÖLÜMÜNÜ VE RESMİN GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
TARİFİN YEŞİL ELMA BÖLÜMÜNÜ VE RESMİN GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
TARİFİN YEŞİL ELMA BÖLÜMÜNÜ VE RESMİN GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
TARİFİN YEŞİL ELMA BÖLÜMÜNÜ VE RESMİN GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

SAYAC