Bu Blogda Ara

3 Şubat 2009 Salı

Yoğurt Soslu Mücver


Herşeyin yavaş yavaş yoluna girmeye başladığı bugünlerde keyfim de yerine gelmeye başlıyor. Küçük evimi sevmeye ve ısınmaya başlıyorum, en önemlisi de bu! Ama buna sebep olan kişi yine ve yine sevgili annem.. tıpkı hayatımdaki pekçok iyi şeyin sebebi olduğu gibi!

Annemin her şeye yetişme telaşında ne yapacağını şaşırmış durumdaki kızını toparlama amaçlı kısacık ziyareti çabucak bitti, az önce onu yağmurlu bir İstanbul sabahından yolcu ettim. Savoy'da yaptığım erken kahvaltı hüznümü çabucak dağıttı neyse ki... Hem inşallah birkaç gün sonra -kısa da olsa- ben onları ziyaret etmek için yola çıkacağım!

Mücvere gelelim...
Annem çok sever. Benimse yemezsem özlediğim yiyecekler arasında değildi.. Ancak aromatik otlar eklenmiş bir versiyonunu, yanında yoğurt sosuyla birlikte denediğim zaman fikrim değişti. Doğrusu mercanköşkün ve fesleğenin mücveri bu kadar güzelleştirebileceğini hiç tahmin etmemiştim. Ben otların organik kurusunu kullandım ama siz tazesini bulabiliyorsanız tazesiyle deneyin derim. Yoğurt sosu ise mücvere cidden çok yakışıyor!
(tarifi Pratik Mutfak Rehberi'nden uyarladım)

Malzemeler:

- 5 adet kabak
- 1 adet kuru soğan
- 3 adet köy yumurtası
- 3 Türk kahvesi fincanı tam buğday unu
- 1 tatlı kaşığı organik kuru mercanköşk
- 1 tatlı kaşığı organik kuru fesleğen
- Karabiber, deniz tuzu

Sosu için:
- 2 su bardağı süzme yoğurt
- 1 adet salatalık
- 1 diş sarımsak
- Birkaç dal maydonoz
- Birkaç dal nane (veya 1 tatlı kaşığı kuru nane)
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- Deniz tuzu

Yapılışı:

1. Kabakları ve soğanı temizleyip rendeleyin. Kabakları rendeledikten sonra suyunu sıkmayı unutmayın. Yumurtaları da hafifçe çırpın.

2. Derin bir kabın içerisinde rendelenmiş soğan ve kabaklarla birlikte yumurtaları, un, tuz ve diğer baharatları da ekleyerek karıştırın (unu, koyuca bir kıvam elde edinceye kadar yavaş yavaş eklemenizi öneririm, annem de mücvere daima aldığı kadar un koyar).

3. Hazırladığınız karışımdan kaşıkla alarak -daha sağlıklı olması için- bolca zeytinyağında arkalı önlü kızartın. Kızarttığınız mücverleri kağıt havlu üzerine alın.

4. Sosu için salatalığı kabuğuyla rendeleyin, sarımsağı ezin, nane ve maydonozları incecik kıyın. Limon suyu ve tuz ekleyerek tümünü yoğurtla karıştırın.

5. Sosu tek kişilik kaselere alarak mücveri soğutmadan servis yapın.

0 yorum:

SAYAC